fredag 15. april 2011

Gyllent kikert-godis til påskeferien!


Kikerter er supermat - proppfulle av fullverdige proteiner,  kobber, fosfor, mangan, jern og folat. De er fantastisk anvendelige og passer sammen med alle grønnsaker og urter, fisk, nøtter, røtter og frø.

Legg tørre kikerter i bløt over natten (eller arbeidsdagen), hell fra bløtleggingsvannet og skyll dem godt. Kok opp i en vid kjele og la ertene småkoke en times tid til de er møre. Har du latt kikertene spire et par døgn først, går det mye raskere å koke dem. Da smaker de enda mer, og næringsstoffene blir mer tilgjengelige for opptak i kroppen.

Vil du lage en rask og næringsrik varmrett av kikertene, freser du dem i en dyp panne med god olivenolje og en støtt blanding av en hel solohvitløk, 2 ts spisskummen og 1 ts grovt, uraffinert havsalt. Dryss over et par-tre ss hele sesamfrø med skall, og legg i skiver av godt skrubbete økologiske sitroner. Press over litt ekstra sitronsaft og dra noen drag med pepperkvernen. Server med en irrende grønn salat med honning-vinaigrette og minutt-dampet frisk asparges - kanskje et glass skummende kaldt øl eller en rik hvitvin - sett deg i solveggen, i fjæra, på balkongen, i parken, eller på trapp og kjenn at det endelig er vår!

Et knasende sprøtt og nyttig alternativ til potetgull og ostepop lager du lett ved å tørke godt bløtlagte kikerter på et håndkle, legge dem i en lagpanne med litt god olivenolje og en 1/2 ts salt. Bland alt sammen godt og sett det inn i varm (225 °C ) stekeovn. Etter ca. 20 minutter tar du dem ut og blander inn et par ss støtt spisskummen og en halv ts salt til. Sett dem inn i ovnen igjen i 10-20 minutter. La ertene bli kalde i pannen før du heller dem i en skål eller på et tett glass.

1 kommentar:

  1. NAM! Det skal vi prøve på! I dag! Glad Påsk, Saskia

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.