... og det er fortsatt noen ledige plasser igjen på sommerkurs i Bohuslän!
Da jeg var liten hadde jeg det som aller best hvis jeg kunne ligge med nesa mot vannspeilet over en bryggekant, beina i været bak meg og kjenne at solen brant varmt i nakken og korsryggen. Jeg klødde myggestikk på leggen med storetåa og holdt intenst øye med landskapet der nedenfor, under haken og de ru plankene som luktet sjø og fisk. På grunna sto det en bøtte med vann og tang og stein, knuste blåskjell og et ulikt antall krabber i varierende størrelser og farger. Tiden og verden sto stille, alt som fantes var tang-universet under meg, klukkelydene og store, fete, kjøttfulle skjell, salt og terner. Aldri ble jeg lei - og er det ennå ikke. Hvis jeg skal forestille meg en idealpositur og en fordringsløs syssel, er dette et av de første og kjæreste bildene som dukker opp, og jeg finner stadig vekk påskudd for å legge meg langflat på magen med et snøre i tang.
Krabbene jeg fisket opp i barndommen havnet som oftest på sjøen igjen mot slutten av dagen, bare en sjelden gang lot de voksne seg overtale til å la oss ta dem med opp til huset og den store gryta med det kokende vannet. Etter at vi hadde pirket bort alt vi syntes så ekkelt ut og alt vi var blitt advart mot å spise, var det bare klørne igjen, og dem satt vi lenge og suttet på og mente at mmmm .... selvfangst var det beste som fantes. Og det synes jeg fortsatt, men nå vet jeg heldigvis bedre enn å pirke bort alt det som gir smak til verdens beste fjæresuppe. En bøtte full av strandkrabber er et perfekt og eksklusivt utgangspunkt for en suppekraft du kan utbrodere etter tilgang og innfall. Sist helg ble den til med hvitløk, safran, chili, hvitvin og thaibasilikum, noen kongereker oppi og gode venner rundt forsommerbordet - og sesongen var åpnet!
Mer suppe og mye annen godis skal det bli i løpet av sommeren - snart står den ville svarthyllen i blomst på øya, og da lager jeg midsommerpannekaker på stilk. Og i år skal jeg bli venner med skvallerkålen og la den bli pesto til smørmyke englebarn-bønner.
12. - 15. juli kan du være med på dette og mere til i Bohuslän hvor jeg holder kurs med utgangspunkt i det vi finner i fjæra, i skogen og i bøkene "Bønner og linser" og "Frokost". Se her for mer info og påmelding.
Veldig fint innlegg. Nydelige sommerminner! Og fantastiske smaker og dufter!
SvarSlett